Restaurace ZAJÍC NA PIVU

Nejsem žádným ochutnávačem nebo degustátorem, natož poté kritikem skvělých restaurací, ale jakmile jsem omylem zavítal do Jídelny u Zimáku v novém kabátu a ochutnal jejich speciální nabídku, nemohl jsem odolat pokušení svěřit se s nově otevřenou restaurací „Zajíc na pivu svým známým.zajíc na pivu

Velmi příjemná servírka mě s úsměvem usadila ke stolu a předložila nápojový a jídelní lístek, tak bohatý, že jsem měl skutečně velké obtíže si něco vybrat. Kuchaři jsem nakázal, ať mi připraví něco speciálního, lehkého a zdravějšího, co by vystihovalo podstatu příjemně působící restaurace.

Než se mi naservíroval oběd až k rukám, mohl jsem si prohlédnout prostředí restaurace. Nestačil jsem se divit, co během několika dnů vyvedli ze staré jídelny. Taková čistota, ta svěží vůně, ten prosvětlený prostor! Použití moderního nábytku v kombinaci s lehkými barvami na stěnách, včetně samotného vybavení baru působilo tak elegantně a nadneseně, že jste se mohli bez větších potíží zcela uvolnit a naplno si užít svého oběda.

Jako polévku jsem zvolil svou oblíbenou: vývar s knedlíčky. Pokud by někdo očekával polévku z pytlíku a játrové knedlíčky o velikosti piškotů, jak jsme všichni zvyklí, šeredně by se mýlil. Tak velké a překvapivě skutečně lahodné knedlíčky jsem dlouho nejedl. Ihned jsem si vzpomněl na svou babičku a přemýšlel, zda v kuchyni nevaří ona. Náhle mě přepadly takové chutě, že jsem žádal o přídavek, ale naštěstí jsem to nevyslovil nahlas, protože by se do mě specialita podniku už nevešla. Udělal jsem dobře, když jsem se s druhou várkou polévky držel stranou, hlavní chod s názvem Zajíc na pivu s bramborovými šiškami a karamelizovanou karotkou dokázal zajíc na pivu s karamelizovanou karotkounaprosto nemožné! Nejenže vystihl samotný název restaurace, ale především zcela zasytil můj žaludek. Dlouho jsem neviděl tak krásně naaranžovaný talíř, až byla škoda se do jídla pustit. Přesto jsem neodolal. V prvé řadě musím říct, že jsem nic podobného nejedl. Bramborové šišky upravené, jak vůbec neznám, mi chutnaly více než od maminky, a zajíc na pivu? Nemám ani slov, jak bych popsal jeho chuť. Možná to bude tím, že jsem zajíce nikdy neměl, ovšem nutno podotknout, že řidič po tomto jídle může bez problémů sednout zpět za volant. Pokud jde o celkové doporučení tohoto pokrmu, pak ten, kdo Zajíce ještě neochutnal, o hodně přichází!

Jak jsem už na začátku uvedl, nejsem žádný degustátor vín. Víno mi buď chutná nebo ne, a proto jsem výběr vína nechal na svém příteli, který se v nich vyzná více. Ovšem i samotný sommelier si zde přijde na své, výběr těch nejlepších vín je skutečně široký (nejlepších říkám proto, že jsem to zaslechl u obsluhy a pak také soudím z toho, jak těžké pro Karla bylo, aby si vybral). Ale i ten, kdo má potíže s výběrem vína k jeho objednanému pokrmu, se rozhodně nemusí ničeho bát. U každého druhu vína je uvedeno, k jakému jídlu z jejich lístku se konkrétní druh vína hodí nejvíce.

Po obědě jsem si potřeboval odskočit a musím podotknout, že mě překvapilo hned několik dalších věcí. Procházel jsem kolem kuchyně s okny, kde vidíte přímo pod ruce samotnému kuchaři – čistota a lesk všude, kam se podíváte! Měl jsem tu čest seznámit se s kuchařem a jídlo mu osobně pochválit. A za kuchyní se nachází další prostor se stoly vhodný i pro soukromé akce. Prý není problém stoly odstranit a vytvořit tam prostorný parket pro tancování. Tato možnost se zalíbila Karlovi a prý tam uskuteční oslavu svých narozenin.

A poslední a to velmi důležitá věc je, že jde zcela o nekuřácký podnik! Myslel jsem, že v Plzni existuje jen jeden takový, ale teď už vím, že pokud budu chtít zajít byť i jen na pivo se svými přáteli nekuřáky, že mám navštívit právě restauraci Zajíc na pivu. A nezapomeňte, že se tato restaurace nachází jen pár kroků od Nekonečného Šumu, kde pořádám své pravidelné karaoke show. Takže všichni jděte na večeři k Zajícovi a hned poté to vypoťte na mé show!

Komentář

  1. O této renovované restauraci bylo řečeno mnoho pozitivních postřehů a ani já neudělím jiný komentář. Mě volba místní speciality Zajíce tolik neoslovila, nemám rád ta klasická jídla typu kachna, zajíc, husa atd… takže jsem zvolil konfitovanou krkovici v rozmarýnovém sádle se šťouchaným bramborem se škvarkami a s čistým svědomím mohu říct, že podle chutě a vůně šéfkuchař nepoužil žádné náhražky a dochucovadla, podával poctivě připravený pokrm, který by mu pochválila i ta nejkritičtější babička.

    Doporučené červené víno ke krkovičce – červené z Moravy, Zweigeltrebe, mě ovonělo tak, že jsem i zauvažoval, že se přeorientuji na častější pití červeného 🙂 Znalec vína ocení, že obsluha zná a k otevřené lahvi přiloží špunt.

    Nakonec bych jen zmínil praktickou záležitost, kterou jistě ocení i dámy. Na toaletách je umístěný dezinfekční přístroj, kde si napumpujete trochu prostředku, otřete prkénko a sednete si na zaručeně čisté prkénko, ovšem nutno říct, že ani není nutné tohoto prostředku využít.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..